Slager opnieuw gekroond tot Nederlands kampioen

12/11/2011

Balkbrug – Het is John van Broekhuizen weer gelukt. Voor de 14e keer is hij tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs uitgeroepen tot Nederlands Kampioen.

Balkbrug – Het is John van Broekhuizen weer gelukt. Voor de 14e keer is hij tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs uitgeroepen tot Nederlands Kampioen. ‘En voor de derde keer in successie in Amsterdam’, zegt John trots. ‘We zijn trots op de door ons geleverde prestatie, want het is ieder jaar toch weer hard werken en iedereen verwacht ook van ons dat we elke keer hoge ogen gooien.’ Slager Van Broekhuizen voelt die druk wel, maar ziet het ook veel meer als een uitdaging om opnieuw goed te presteren. Samen met zijn zoon John-Benno heeft hij maar liefst 16 producten opgestuurd. Twee producten werden beloond met de kwalificatie goud (99 punten), de overige 14 kregen allemaal 101 punten, goed voor goud plus. Een prestatie waar geen van de 180 andere slagers aan kon tippen. ‘Het is mooi om te zien dat het aantal deelnemers weer groeit’, vertelt John over de Slagers Vakbeurs. ‘Ook het aantal ingezonden producten neemt toe. Een paar jaar geleden zag ik de toekomst voor het vak van ambachtelijk slager somberder in dan nu. Of het te maken heeft met de economische recessie weet ik niet, maar de vraag verandert bij de consument waardoor de groep ambachtelijke slagers weer toeneemt.’ Ook ziet Van Broekhuizen meer jonge slagers die voor kwaliteit gaan. Al kan dat altijd nog beter. ‘Ze hebben het eigenlijk te gemakkelijk gehad, want als je echt voor het ambachtelijke gaat, kies je voor lange werkdagen, gedrevenheid en passie.’ Het zijn de sleutelwoorden die bij Van Broekhuizen passen. Voeg daar nog wat perfectionisme bij en het tekent de slager ten voeten uit. ‘Wij zijn altijd bezig met ons vak. We willen producten verbeteren, nieuwe bedenken.’ Een voorbeeld: in een vakblad over Italië zag Marja van Broekhuizen eens een prachtig product. De interesse was direct gewekt. ‘Het duurde anderhalf jaar voordat ik contact had met die slager. In de zomervakantie zijn we bij hem langs gegaan, samen met een Italiaanse vriend. Ik kon het recept van hem krijgen, samen met zo’n worst, en ben thuis direct met het nieuwe product aan het werk gegaan. Het jaar daarop kan ik de slager een Nederlandse uitvoering van zijn product laten proeven. Hij was er van onder de indruk.’ 

Eigenlijk had ik dit jaar niet mee willen doen’, zegt de kersverse kampioen, ‘maar toen ik er in het vakblad weer over las, begon het toch weer te kriebelen.’

Waarschijnlijk net zo als de vakjury tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs in Amsterdam. Voor het derde achtereenvolgende jaar riepen zij Slager van Broekhuizen uit tot Nationaal Kampioen. Onder de ingezonden producten zaten onder meer een Rilette du Porc met zwarte peper, een rundertongenworst, een gedroogde rauwe ham en een Abruzzo gekruid met pijnboompitjes, venkel en citroen. ‘We hadden een goed gevoel bij onze producten, die we overigens ook gewoon in onze winkel verkopen. Onze klant heeft recht op datgene waar wij onze prijzen mee winnen. Wel moet je voor de vakbeurs altijd rekening houden met de juiste tijden, luchtvochtigheid en voorbereidingstijd.’ Vader en zoon schatten in dat het al met al toch enkele werkdagen extra kost, maar ondanks alle drukte in de slagerij en winkel heeft men dat daar graag voor over. ‘Niet voor de naamsbekendheid, want die is al heel goed, maar we streven naar de hoogste kwaliteit. Eigenlijk had ik dit jaar niet mee willen doen’, zegt de kersverse kampioen, ‘maar toen ik er in het vakblad weer over las, begon het toch weer te kriebelen.’ Met de nationale titel tot gevolg. Inmiddels hebben de twee grote bekers een plekje gekregen in de winkel. John van Broekhuizen zit al 42 jaar in het slagersvak, maar is er nog absoluut niet op uit gekeken. Sterker nog, hij is al weer bezig met een nieuw product waar de klant nog een flinke tijd op moet wachten. ‘We hebben een paar Hongaarse varkens gekocht en daar willen we mee gaan fokken. Het is het allervetste varken, maar dan wel met heel gezond, onverzadigd vet. Het vlees smaakt heel erg goed en ook dit product willen we in de toekomst gaan verkopen.’ Naar schatting zal het nog zeker zo’n anderhalf jaar duren voordat producten met vlees van dit unieke varken in de winkel liggen. Voor de komende kerstdagen heeft John van Broekhuizen nog wel een goede tip liggen. ‘Braadstuk van het filet met een beetje knoflook, tijm, salie en zwarte peper, gemakkelijk klaar te maken maar verschrikkelijk lekker.’